De belangrijkste pluspunten

Je bespaart energie

De verduurzaming van jouw woning gaat hand in hand met energiebesparing en de warmtepomp is daarvan de onmiskenbare mascotte. Met een volledig elektrische warmtepomp ben je helemaal onafhankelijk van aardgas. Maar zelfs met een hybride warmtepomp verbruik je tot wel 80 procent minder gas. Wel neem je zo meer elektriciteit af dan bij een HR-ketel. Natuurlijk moet die elektrische energie ergens vandaan komen. Het is daarom extra duurzaam om dit te compenseren door zonnepanelen te plaatsen.

 

Je huis stijgt in waarde

Doordat je met een warmtepomp minder energie verbruikt, verandert ook het energielabel van je huis. Zelfs met een hybride warmtepompsysteem komt je woning al één tot twee klassen hoger uit. Dit zorgt direct voor een waardevermeerdering van je huis. 

 

Het is beter voor het milieu

Bij de verbranding van aardgas komt koolstofdioxide (CO2) vrij. Dit broeikasgas komt in de atmosfeer terecht en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Met een warmtepomp verwarm je je huis voor een groot deel met energie uit de buitenlucht of bodem. Vooral de combinatie met zonnepanelen zorgt voor een drastische vermindering van CO2-uitstoot.

 

Je komt in aanmerking voor subsidies

Als je nu een warmtepomp laat installeren heb je wellicht recht op subsidie. De overheid wil hiermee de vraag naar warmtepompsystemen stimuleren. Hoeveel subsidie je krijgt verschilt per systeem en hangt af van het energielabel van je installatie.

 

De nadelen van een warmtepomp

De kosten liggen (nog) vrij hoog

Op dit moment liggen de prijzen simpelweg nog te hoog voor veel mensen. Je moet het kopen van een warmtepomp zien als investering in de toekomst. Het duurt wel enkele jaren om die investering terug te verdienen, maar daarna maak je in feite winst op je energierekening. (lees ook: Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?) We raden dan ook altijd af om een warmtepomp te installeren in een verouderde woning of een slecht geïsoleerd huis. Daarmee komen we direct op ons tweede punt.

 

De isolatie moet goed zijn

Zonder een goed geïsoleerd huis heeft een volledig elektrisch warmtepompsysteem weinig nut. Het rendement van de warmtepomp is dan simpelweg te laag om interessant te zijn. Je moet dan een grote warmtepomp kopen om het warmteverlies te compenseren, maar zelfs dan werkt de installatie naar alle waarschijnlijkheid niet optimaal. Voor hybride warmtepompen is dit iets minder van belang. Toch is het altijd verstandig om eerst te kijken op welke vlakken je de isolatie in je woning kan verbeteren. In veel gevallen bespaar je daar al relatief veel geld mee.

 

Een warmtepompsysteem is groot

Een warmtepomp is een stuk groter dan een traditionele cv-ketel. Vooral de volledig elektrische warmtepompen nemen veel ruimte in beslag: de warmtepomp, de boiler voor warm water en (in het geval van een buitenluchtwarmtepomp) de buitenunit moeten allemaal een plekje krijgen.

 

Elke woonsituatie is anders

Het ene huis is het andere niet. Dat geldt natuurlijk extra voor warmtepompsystemen. Het is van groot belang om een warmtepomp te kiezen die aansluit op jouw specifieke woonsituatie. Belangrijke factoren daarbij zijn het soort huis (hoek-, tussen of vrijstaande woning), de isolatie en de beschikbare ruimte. Om alles tot in de puntjes uit te werken heb je een expert nodig. Een verkeerd ingeregelde warmtepomp werkt niet optimaal en kan veel meer energie verbruiken dan nodig is.

Ben je om? Vraag onze specialisten om een assessment van je woning te doen.

Neem contact op

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Er zijn verschillende redenen om de investering in een warmtepomp te overwegen. Natuurlijk is het klimaat een belangrijke factor, maar voor veel…

Wat zijn de verschillende soorten warmtepompen?

Een warmtepomp gebruikt de thermische energie van externe duurzame bronnen om water of lucht te verwarmen. Voor iedere bron heb je een ander soort…

Het verschil tussen een airco en een warmtepomp

Tegenwoordig hoor en lees je het woord ‘warmtepomp’ steeds vaker. De interesse in duurzaam leven neemt waarneembaar toe en dat is een goed teken.…