Waarom de terugverdientijd van warmtepompen zo sterk verschilt

De minder dure warmtepompen verdienen zichzelf terug na zo’n 6 tot 8 jaar. Aan de andere kant van het spectrum duurt het ongeveer 13 tot 15 jaar. Dit is nogal een verschil, maar dat is ook wel logisch: hoe groter de kosten zijn, des te langer de terugverdientijd is. Het verschil in prijs zit hem voornamelijk in de soort warmtepomp die je koopt. Zo zijn de duurste systemen de brine-water warmtepompen, respectievelijk gevolgd door de lucht-water en de lucht-lucht warmtepompen. In Nederland komt de lucht-water warmtepomp verreweg het vaakst voor. Deze systemen zitten ongeveer op een terugverdientijd van zo’n 9 tot 11 jaar.

Een tweede reden voor het verschil is het vermogen van de warmtepomp. Woningen met een groter woonoppervlak hebben natuurlijk een warmtepomp met meer vermogen nodig. Warmtepompen met meer vermogen zijn duurder, maar ook de installatie kost vaak meer.

 

Het vermogen van de warmtepomp is belangrijk

Bij het kopen van een warmtepompsysteem is het echt noodzakelijk om jezelf eerst goed te informeren. Het is natuurlijk een relatief nieuwe sector en daardoor worden nog wel eens een aantal zaken over het hoofd gezien. Niet alleen door kopers, maar ook door verkopers. Eén van deze vergeten factoren is het vermogen van de pomp, terwijl dat juist hetgene is dat ervoor zorgt dat het systeem zichzelf terugverdient. Zonde dus. Om goed in te schatten welk vermogen je nodig hebt moet je de volgende dingen weten:

  • De woonruimte van je huis in kubieke meters (m³)
  • De momenten waarop de warmtevraag het hoogst is
  • Het aantal inwoners van de woning

Door een warmtepomp te kopen die naadloos aansluit op het verbruik zorg je ervoor dat je minimale bijkomende elektriciteitskosten maakt. De terugverdientijd is volkomen afhankelijk van het (juiste) vermogen van de warmtepomp. Gelukkig hoef je dat niet allemaal zelf uit te rekenen, daar zijn de experts voor. Om alles uit je warmtepompsysteem te halen is een goede berekening namelijk cruciaal. Ben je benieuwd op welke terugverdientijd je kan rekenen in jouw specifieke situatie? Onze specialisten helpen je graag.

Neem contact op

Wat zijn de verschillende soorten warmtepompen?

Een warmtepomp gebruikt de thermische energie van externe duurzame bronnen om water of lucht te verwarmen. Voor iedere bron heb je een ander soort…

Het verschil tussen een airco en een warmtepomp

Tegenwoordig hoor en lees je het woord ‘warmtepomp’ steeds vaker. De interesse in duurzaam leven neemt waarneembaar toe en dat is een goed teken.…

Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp

In Nederland zal het soms voorkomen dat je warmtepomp elektrisch bij moet springen. Als je echt op groene voet wilt leven is het dus nodig om de…