De lucht-lucht warmtepomp

Dit warmtepompsysteem gebruikt de warmte van de buitenlucht om via de binnenunit warme lucht te blazen. Een lucht-lucht warmtepomp is voornamelijk geschikt voor gebouwen of woningen die (nog) geen bestaande verwarming hebben of alleen elektrisch verwarmen. Elektrisch verwarmen vreet namelijk stroom en dat is niet bepaald duurzaam. In Nederland komt dit type maar weinig voor omdat vrijwel ieder huis wel radiatoren heeft. In zulke gevallen is een lucht-water systeem veel handiger.

 

De lucht-water warmtepomp

Deze warmtepompsystemen zie je in Nederland verreweg het vaakst. Dit type warmtepomp gebruikt ook de thermische energie van de buitenlucht, maar verwarmt het water in plaats van de lucht. De pomp sluit daarom aan op de bestaande verwarmingsleidingen of op vloerverwarming. Het is voor het rendement wel belangrijk om ook te investeren in LT-radiatoren. Met een lucht-water warmtepomp is het verwarmen van het tapwater ook een optie. Dit maakt het een handig twee-in-één systeem waarmee je al het water duurzamer verwarmt.systeem veel handiger.

 

De water-water warmtepomp

Water-water warmtepompen onttrekken warmte uit nabije grondwaterbronnen. Het is dus nodig om boringen te verrichten om bij het grondwater te geraken. Bovendien is de regelgeving veel strenger omdat het bodemenergie betreft. Met name na het incident in Duitsland verscherpte de overheid de wetten omtrent deze warmtepompen. Daar rees de gehele binnenstad 12 centimeter omhoog na het verrichten van boringen. Omdat het zo prijzig is zijn deze systemen niet echt geschikt voor enkele woningen. Voor appartementencomplexen of grote gebouwen is het in sommige gevallen wel interessant. Het grote voordeel is dat passieve koeling een mogelijkheid is.

 

De brine-water waterpomp

Een brine-water warmtepomp werkt net als een water-water systeem. Het verschil zit hem in het feit dat het bij water-water om een open bron gaat, terwijl een brine-water warmtepomp gebruikt maakt van een gesloten bron. Met het woord ‘brine’ bedoelen we water met antivries (vaak is dat glycol). Glycol is een toevoeging die het vriespunt van water omlaag brengt zodat de leidingen ‘s winters niet bevriezen. Bij brine-water warmtepompen is het ook mogelijk om oppervlaktewater te gebruiken. Tegenwoordig gebruiken sommige systemen zelfs alternatieve bronnen zoals gevelwarmte. 

 

De hybride waterpomp

Na alle volledig elektrische warmtepompen is er ook de optie om een tussenweg te kiezen. De hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande cv-ketel om je huis te verwarmen. De warmtepomp neemt het grootste gedeelte van het werk voor zijn rekening en de cv-ketel springt alleen bij als dat echt nodig is, bijvoorbeeld als het ‘s winters koud is. De cv-ketel verwarmt nog wel al het tapwater.

Vraag een offerte aan

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Er zijn verschillende redenen om de investering in een warmtepomp te overwegen. Natuurlijk is het klimaat een belangrijke factor, maar voor veel…

Het verschil tussen een airco en een warmtepomp

Tegenwoordig hoor en lees je het woord ‘warmtepomp’ steeds vaker. De interesse in duurzaam leven neemt waarneembaar toe en dat is een goed teken.…

Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp

In Nederland zal het soms voorkomen dat je warmtepomp elektrisch bij moet springen. Als je echt op groene voet wilt leven is het dus nodig om de…