Wat is een warmtepomp?

Ondanks dat het woord onlosmakelijk verbonden is met de klimaatdiscussie, is de definitie van de term voor velen nog vaag. Het woord zelf verklapt al een groot deel: een warmtepomp pompt warmte, maar dat is natuurlijk te kort door de bocht. Warmtepompen komen namelijk in vele vormen voor. We durven zelfs wel te stellen dat meer dan 99% van de Nederlandse huishoudens al tientallen jaren een warmtepomp in huis heeft. Een koelkast is namelijk ook een soort warmtepomp, net als de vrieskast. Ook de airco in je auto is een warmtepomp. De definitie is namelijk als volgt:

‘Een warmtepomp is een apparaat dat thermische energie van een warmtebron naar een koellichaam verplaatst.’

Ieder apparaat dat energie in de vorm van warmte van de ene naar de andere plek verplaatst is dus in feite een warmtepomp. Toch slaat het tegenwoordig eigenlijk altijd op de warmtepompsystemen om gebouwen te verwarmen en te koelen.

 

Het verschil met een airco

De definitie van het woord ‘airconditioning’ verschilt per taal. In het Nederlands is het een apparaat om een ruimte mee af te koelen. Dat geldt ook voor het Engels, hoewel daar de brede betekenis beter bekend is. In Portugal daarentegen omvat ‘condicionamento de ar’ ook het verwarmen, bevochtigen en ontvochtigen van de lucht in een ruimte. In engelssprekende landen maken ze dit verschil duidelijk met de term HVAC. Dat is een afkorting van ‘Heating, Ventilation and Air Conditioning’. In Nederland noemen we dit ook wel klimaatregeling of klimaatbeheersing, maar dat slaat voornamelijk op kantoren en grote gebouwen. Zoals je ziet is de terminologie een beetje verwarrend. Qua techniek is het verschil echter een stuk duidelijker. Een airco koelt een ruimte alleen af, maar een warmtepomp kan verwarmen én koelen.

Vraag een offerte aan

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Er zijn verschillende redenen om de investering in een warmtepomp te overwegen. Natuurlijk is het klimaat een belangrijke factor, maar voor veel…

Wat zijn de verschillende soorten warmtepompen?

Een warmtepomp gebruikt de thermische energie van externe duurzame bronnen om water of lucht te verwarmen. Voor iedere bron heb je een ander soort…

Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp

In Nederland zal het soms voorkomen dat je warmtepomp elektrisch bij moet springen. Als je echt op groene voet wilt leven is het dus nodig om de…