Een duurzamere toekomst in Nederland

Natuurlijk weet onze overheid ook dat het aandeel groene energie in ons land te laag ligt. Daarom hebben ze een stimuleringsplan bedacht waarmee we stapsgewijs toewerken naar hernieuwbare energie. Het plan is om in 2020 op 14 procent te zitten en in 2023 op 16 procent. In het jaar 2050 zijn ze van plan bijna volledig duurzaam te zijn. Dit duurt allemaal nog erg lang. Voor de milieubewuste huiseigenaren onder ons genoeg reden om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen. Gelukkig blijven de kosten van zonnepanelen jaarlijks dalen en zijn ze dus ook voor het gemiddelde huishouden goed betaalbaar. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een soort subsidie van de overheid of je lokale gemeente te krijgen.

 

Zonnepanelen rendement in Nederland

Ondanks dat we het heerlijk vinden om soms even lekker op het weer te zeuren, zijn ook in een koud kikkerlandje als Nederland zonnepanelen relatief rendabel. In ieder geval goed genoeg om de kosten binnen vijf tot tien jaar terug te verdienen. Vooral als je gebruik maakt van de salderingsregeling (wiki-link) loopt de terugverdientijd van zonnepanelen (blog-link) flink terug. Ook als de elektriciteitsprijs stijgt gaat het terugverdienen sneller. Dat komt goed uit, want volgens de voorspellingen verwachten we dat de energieprijzen dit jaar fors gaan stijgen. Hoe eerder je investeert in zonnepanelen en een warmtepomp, des te sneller je hier profijt van hebt.

 

Het btw-tarief op zonnepanelen

De btw-teruggaafregeling is gestopt op 1 januari 2023. Het btw-tarief op zonnepanelen is nu 0%. Dit tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.
Wat je niet betaalt, hoef je ook niet terug te vragen. Het 0%-tarief geldt voor zonnepanelen die op woningen, vakantiewoningen of op bijgebouwen van woningen (zoals een schuur of garage) zijn geplaatst.

De factuurdatum is leidend. Kocht je de panelen voor 1 januari 2023? Dan kon je de btw tot uiterlijk 1 juli 2023 terugvragen. Btw terugvragen kan nu alleen nog na toestemming van de belastinginspecteur. Hiervoor verzoek je om een ‘ambtshalve teruggaaf’. Dit kan tot 5 jaar na het jaar van aanschaf. Je kunt geen bezwaar maken tegen de beslissing van de belastinginspecteur. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Een voorwaarde is dat de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract en de factuur van het energiebedrijf op dezelfde naam staan.

Voor losse (niet-geïntegreerde) zonnepanelen mag je alle betaalde btw terugvragen. Hebben de zonnepanelen ook de functie van dakbedekking (geïntegreerde panelen)? Dan mag je 1/3 terugvragen van de betaalde btw.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn warmtepomp?

Om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je moet installeren om je warmtepomp te laten draaien, moet je het verbruik weten.

Vraag een offerte aan

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Er zijn verschillende redenen om de investering in een warmtepomp te overwegen. Natuurlijk is het klimaat een belangrijke factor, maar voor veel…

Wat zijn de verschillende soorten warmtepompen?

Een warmtepomp gebruikt de thermische energie van externe duurzame bronnen om water of lucht te verwarmen. Voor iedere bron heb je een ander soort…

Het verschil tussen een airco en een warmtepomp

Tegenwoordig hoor en lees je het woord ‘warmtepomp’ steeds vaker. De interesse in duurzaam leven neemt waarneembaar toe en dat is een goed teken.…