Goede isolatie is onmisbaar voor een hoog rendement

Omdat voor veel mensen de overstap naar warmtepompen vooral financieel interessant is, moet de isolatie op en top zijn. Zonder de juiste isolatie is een goed rendement namelijk bijna onhaalbaar. Een duurzaam warmtepompsysteem valt en staat bij de isolatiegraad. In een slecht geïsoleerde woning gaat er namelijk veel warmte verloren. De warmtepomp moet al dit warmteverlies compenseren en dat kost energie. Als je gaat verbouwen en je wilt een warmtepomp installeren, dan moet je dus ook investeren in de isolatie die daar bij hoort. Dubbel glas inbouwen en de dak-, vloer- en gevelisolatie verbeteren zijn vooral belangrijk. Dat zijn allemaal uitgaven die invloed hebben op de terugverdientijd van je warmtepomp.

 

Een warmtepomp werkt het beste met LT-radiatoren

Normale centrale verwarming is niet of weinig geschikt voor warmtepompen. Het is wel mogelijk, maar duurzaam of kostenbesparend is het niet bepaald. Dat komt omdat een warmtepomp het water voornamelijk opwarmt met thermische energie uit de buitenlucht of andere duurzame bronnen. De hoeveelheid energie uit deze bronnen is alleen niet genoeg om de woning direct en snel warm te stoken. Daar is extra elektriciteit voor nodig. Hoe lager de aanvoertemperatuur van het water is, des te lager het verbruik is. Met LT-radiatoren (lagetemperatuursverwarming of LTV) is de aanvoer aanzienlijk koeler dan bij gangbare radiatoren. Hierdoor zijn ze efficiënter en duurzamer. Bovendien verwarmt je huis geleidelijker waardoor er minder warmtepieken optreden. Dit ervaren veel mensen als prettig en comfortabel. Juist omdat LTV wat langzamer op gang komt is de isolatie zo belangrijk, want anders zou er ‘s nachts teveel warmte verloren gaan. De compensatie voor dit warmteverlies kost weer meer stroom.

 

Investeren in een warmtepomp of niet?

In de meeste gevallen adviseren wij om (nog) geen warmtepomp te kopen voor bestaande woningen. Natuurlijk verschilt dat per situatie, maar over het algemeen liggen de kosten simpelweg te hoog. Naarmate de jaren verstrijken dalen warmtepompen in prijs en wordt de investering steeds interessanter. Een handige vuistregel is: hoe ouder het huis, hoe hoger de kosten. Het is voor een woning uit 2010 natuurlijk heel anders dan voor een woning uit 1965. Wil je weten of een warmtepomp in jouw situatie interessant is? Laat onze experts eens een oordeel vellen.

Neem contact op

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Er zijn verschillende redenen om de investering in een warmtepomp te overwegen. Natuurlijk is het klimaat een belangrijke factor, maar voor veel…

Wat zijn de verschillende soorten warmtepompen?

Een warmtepomp gebruikt de thermische energie van externe duurzame bronnen om water of lucht te verwarmen. Voor iedere bron heb je een ander soort…

Het verschil tussen een airco en een warmtepomp

Tegenwoordig hoor en lees je het woord ‘warmtepomp’ steeds vaker. De interesse in duurzaam leven neemt waarneembaar toe en dat is een goed teken.…